גמילה מקולה: שלב אחר שלב, עד שחרור מוחלט

למה בכלל להפסיק לשתות קולה?
גם קולה רגילה וגם קולה זירו משפיעות על הגוף – לא תמיד בצורה שנרגיש מיד, אבל לאורך זמן ההשפעה מורגשת.
קולה זירו מכילה כמות גדולה של חומרים כימיים מלאכותיים. שתייה יומיומית בכמויות גדולות עלולה לשבש את האיזון בגוף, ובמקרים קיצוניים אף לגרום לבעיות במאזן המלחים.
קולה רגילה, מעבר לקפאין ולחומציות, מכילה גם כמויות סוכר גבוהות – כמו ממתק או עוגה, ולכן משפיעה ישירות על רמות הסוכר בדם.
ומה לגבי משקל?
גם קולה זירו – למרות שאין בה סוכר – לא באמת תורמת לירידה במשקל. מחקרים מראים שמשקאות דיאט עלולים לפגוע באיזון ההורמונלי, ולהשפיע על מנגנוני הרעב והשובע.
כך שגם אם נדמה לנו שאנחנו "מרמים את הגוף", בפועל הוא מגיב כאילו שתינו משהו מתוק – והתוצאה עלולה להיות דווקא עלייה במשקל או קושי לרדת.
התמכרות לקולה מתחילה במחשבות הלא מודעות
מספיק להיזכר בפרסומות לקולה כדי להבין איך עיצבו לנו את התודעה סביב המשקה הזה:
"טעם החיים", "רעננות", "משקה של צעירים", של כיף, של הנאה וחופש.
אולי נדמה לנו שאנחנו לא מושפעים מפרסומות – אבל הרבה מהדחפים שלנו מונעים ממחשבות לא מודעות.
וההתמכרות לקולה יושבת בדיוק שם: לא רק על הטעם או הקפאין, אלא על רעיונות עמוקים שהתקבעו לאורך השנים.
כן, גם יש תלות גופנית – אבל היא לרוב החלק הפשוט יותר.
הכוח האמיתי של הקולה הוא בזיכרונות, בציפייה לעונג, ובאשליה שזה "משהו קטן שעושה טוב".
שלב 1: שחרור התחושות וההרגלים הלא מודעים
הצעד הראשון בהפסקת שתיית קולה או קולה זירו הוא להבין שהצורך במשקה הזה לא נובע רק מהטעם או הקפאין, אלא גם מהרגלים ומתחושות לא מודעות שצברנו לאורך השנים.
לכל אחד מאיתנו יש חוויות שצרובות בתת המודע ומניעות אותנו לפעמים בלי שנשים לב לכך.
אולי התחלת לשתות קולה בילדות, אולי בשבתות אצל סבתא, אולי זו חוויה חברתית של בית ספר או צבא – הזיכרונות האלה הם חלק ממה שמניע אותנו לשתות שוב ושוב.
לפני כל פחית של קולה או כוס של קולה זירו, אנחנו חווים רגע של תשוקה, עם זיכרון של הטעם והתחושה – תחושות, זיכרונות, ולפעמים גם פחדים או התרגשות.
כדי להפסיק לשתות קולה, נתבונן בטעם, בתחושת הבועות או הקרירות, בזיכרונות ובתחושות – ונשחרר את הקשר הרגשי שמקושר אליהם.
כשהתחושות האלה מתפוגגות, התשוקה לקולה דועכת באופן טבעי.
שלב 2: להתחבר מחדש למים
רבים שמכורים לקולה – במיוחד קולה זירו – לא תמיד אוהבים לשתות מים.
יש אפילו כאלה שאומרים שהמים "לא טעימים להם".
אבל מים הם בדיוק מה שהגוף שלנו באמת צריך – הם מרווים, מאזנים, מחיים.
הם עוזרים לנו להתרכז, להיות בריאים ולהרגיש טוב.
תת המודע שלנו הוא מאוד גמיש. בדיוק באותה דרך שחדרה אליו הנטייה לא לאהוב מים, נוכל לשנות את הסיפור בתת המודע ולהחדיר התרגשות או תשוקה למים בזמן צמא – כך שנרגיש שהם הפתרון הנעים והמנחם לצמא שלנו.
שינוי היחס למים יתבצע גם הוא באותה שיטה – נשחרר את הדחייה מטעם המים, ובמקביל נבנה סיפור חדש של הנאה ממים.
שלב 3: גמילה מוחלטת מקולה
לאחר שהפחתנו את התלות הרגשית בקולה והתחלנו להתחבר מחדש למים, מגיע השלב האחרון – הגמילה המוחלטת מקולה או קולה זירו.
כשהקולה כבר לא מסמלת עבורנו פינוק, נחמה או עונג מיוחד – ההחלטה להפסיק לשתות אותה כבר לא מרגישה כמו מאבק פנימי.
בפגישה אחת ננסח יחד החלטה ברורה להפסיק לשתות קולה או זירו, ונלמד את המוח איך לממש את ההחלטה הזאת בקלות וללא מאמץ.
הפסקת שתיית קולה יכולה להיות פשוטה, טבעית ומהירה.
חלק זה של הגמילה יכול להיעשות גם בלי השלב הראשון של שחרור התחושות, ובלי השלב השני של חיזוק הקשר למים – לעיתים עצם הגמילה יוצרת את השינוי.
כשהקולה נעלמת מהיומיום, משתחררות אוטומטית תחושות שהיו מחוברות אליה, ונפתח רצון טבעי לשתות מים.
התמכרות למשקאות מזיקים
אם זיהית שיש משקה שאת/ה שותה אותו לעיתים קרובות, הוא עושה לך לא טוב, ואת/ה לא מצליח/ה להפסיק – לפי ההגדרה, מדובר בהתמכרות.
דוגמאות שכיחות למשקאות כאלה הן קולה זירו, קולה רגילה, קפה או משקאות אנרגיה.
החדשות הטובות? אפשר להשתחרר מזה.
ואפשר לחיות נפלא גם בלי, או עם כמות הרבה יותר קטנה.
פגישת היכרות כדי להחליט יחד איזה תהליך גמילה מתאים לך
מצד אחד – קולה שולטת בנו, פוגעת לנו בבריאות ולעיתים גם בערך העצמי.
מצד שני – השחרור ממנה יכול להיות הרבה יותר פשוט ממה שחשבת.
ניפגש לשיחה אישית, נבין מהו ההרגל, מה מקיים אותו, ונחליט מהו תהליך הגמילה הנכון ביותר עבורך – הדרגתי או חד־פעמי, רך או מיידי.
אפשר לשלוח הודעה ולתאם פגישת היכרות קצרה – בלי מחויבות, רק כדי לבדוק יחד מה הכי נכון עבורך. בסיום המאמר לאחר הסרטון תוכל למלא את הטופס ולתאם פגישת היכרות.